A A A K K K
людям із порушенням зору
Іллінецька міська лікарня
За здоров'ям - до нас

Зробимо Іллінецьку громаду тверезішою

Дата: 24.11.2021 12:29
Кількість переглядів: 11

У цьому дописі розповідатимемо про Марценюк Світлану Миколаївну, яка впродовж десятків років веде нищівну боротьбу з алкоголізмом та наркоманією. Пані Світлана у 1975 році закінчила ВНМУ імені Пирогова за спеціальністю терапія, а вже в 1977 – стала наркологом. Оскільки на той момент з’явилась спеціальність, якої раніше не було, бо 45 років тому хворих на алкоголізм та наркоманію лікували психіатри. Відтак Світлана Миколаївна 45 років свого життя присвятила роботі наркологом.

Про алкоголізм

У ході нашої бесіди лікар зазначає про збільшення кількості залежних від  алкоголю: якщо 10 років тому на обліку перебувало близько 700 хворих, то наразі їх більше 1450!

Якщо ж аналізувати причини алкоголізму, то однією з причин виникнення хвороби є спадковість. Якщо батько та дідусь зловживали алкоголем, то ймовірність захворіти складає близько 50%, а якщо мати зловживала, то навіть й 100%. За умови, якщо особа зловживає алкоголем (і це відбувається 2-3 рази на тиждень) – то вірогідність стати залежним дорівнює 100%.

Спочатку з’являється психічна залежність, людина починає хворіти панкреатитом, алкогольною кардіопатією, енцефалопатією. А потім наступає фізична залежність, коли втрачається кількісний контроль і ситуаційний (коли людина не соромиться йти п’яною серед людей). Також до причин алкоголізму можна віднести відсутність стабільної зайнятості людини та сімейні чвари.

Про рекомендації

Світлана Миколаївна закликає переключатись на спорт, фізичну активність, спробувати урізноманітнити проведення свого дозвілля, тощо. Важливо зауважити, що ставлення до алкоголю та тверезого способу закладається ще у сім’ї. Тому в жодному разі не навчайте дітей цокатись за святковим столом із дорослими своїми напоями, а тим паче переливати їх у чарку.

Про наркоманію

З серпня 2008 року в Іллінецькій лікарні впроваджено ЗПТ (замісна підтримуюча терапія), яка є профілактикою СНІДу/ВІЛ-інфекції, крадіжок та інших дрібних злочинів. Як правило, вона застосовується для наркозалежних (опіоїдних, які вживали раніше внутрішньовенно «ширку» та інші внутрішньовенні наркотики). Наразі в нарколога учасниками Програми ЗПТ є 36 осіб, які обрали шлях виходу з залежності. Як правило, вийти з залежності можна шляхом поступового зниження дози з 100 мг до 5 мг.  

Про підвищення кваліфікації

Варто відзначити, що раніше усі семінари та тренінги, що пов’язані з роботою ЗПТ проходили у Києві і Вінниці. А нещодавно, 29 жовтня 2021 року, ГО Центр громадського здоров’я «Незалежність» спільно з Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» (https://www.facebook.com/AlliancePublicHealth) завітали до Іллінецької міської лікарні з метою проведення заходу на тему: «Розвиток замісної терапії на Вінниччині». Тренінг провели: провідний нарколог Вінницького обласного наркодиспансеру по замісній терапії Веретко Ірина Миколаївна та Голова правління Орищук Оксана Вікторівна. На тренінгу були присутні не лише клієнти ЗПТ, а й медичний персонал лікарні, яким дуже сподобався навчальний захід. Отримали нові знання, дізнались багато нового для себе про ЗПТ. Усі були надзвичайно задоволені.    

Про важливе

Усі жителі Іллінецької громади знають, що Світлана Миколаївна ніколи не вживала алкоголю. А як може вживати алкоголь нарколог, якщо він повинен нести в маси ідею тверезості? Тому пані Світлана закликає усіх жителів Іллінецької громади, а особливо молодь, зрозуміти, що гарний настрій не обов’язково пов’язаний з вживанням алкоголю. Що можна радіти життю будучи тверезим, обговорюючи різні життєві теми, ділячись з рідними та друзями своїми переживаннями, успіхами та досягненнями, знаходячи позитив у цьому, а не міряючись кількістю випитого алкоголю.

Зробимо Іллінецьку громаду тверезішою!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування