A A A K K K
людям із порушенням зору
Іллінецька міська лікарня
За здоров'ям - до нас

«Щит» для організму

Дата: 10.01.2022 11:49
Кількість переглядів: 126

     

     З радістю запрошуємо вас прийняти участь у спілкуванні з лікарями Іллінецької міської лікарні, присвяченому висвітленню медичних тем. Надіємось на зворотній зв`язок із вами. Із задоволенням дамо відповіді на всі ваші запитання. Також чекаємо від вас пропозиції щодо наступних тем для обговорення.

       Сьогодні хочемо розповісти вам про захворювання щитовидної залози, які доволі часто зустрічаються як у дорослих, так і у дітей.

Маленька залоза, яка важить всього 25 грам, виступає в ролі «щита» для організму людини, її гормони контролюють діяльність практично всіх органів та систем. Прояви проблем із щитовидною залозою наступні: пітливість, прискорене серцебиття, роздратованість, або навпаки сонливість, апатія, рідкий пульс, набряки. Іноді навіть дуже серйозні хвороби щитовидної залози ніяк себе не проявляють, а діагностуються тільки при УЗД обстеженні.

.

      Чому так відбувається, запитаєте ви?

Більшість хвороб щитовидної залози («щитовидки», як часто називають її наші пацієнти) виникають через дефіцит йоду в продуктах харчування. Ми проживаємо на території України з помірним дефіцитом йоду в ґрунті, що є причиною низького вмісту йоду в продуктах і, як наслідок, дефіциту так необхідного для синтезу гормонів щитовидної залози йоду. Має значення в розвитку захворювань щитовидної залози і дефіцит селену та інших мікроелементів, вітаміну «D».

       Особливо важлива достатня кількість йоду у раціоні вагітних жінок. Гормони «щитовидки» потрібні для нормального розвитку плоду (особливо нервової системи, кісток). Для профілактики спонтанних абортів, вроджених вад розвитку плоду, відставанні дитини в фізичному та розумовому розвитку лікарі призначають вагітним жінкам препарати йоду, наприклад Йодомарин, в дозі 200 мкг на добу.

Основними джерелами цього мікроелементу є морепродукти: риба, креветки, краби, молюски, морська капуста. Також великий вміст йоду в моркві, картоплі, буряку. Так що дбайливі господині, які готують своїм домашнім борщ – профілактують тим самим хвороби щитовидної залози. Корисні яблука, абрикоси, сливи, виноград, черешня. Багаті на йод молоко та молочні продукти. Значну частину дефіциту йоду в організмі можна покрити вживаючи йодовану сіль.

Окремо слід відмітити, що не любить «щитовидка» цигаркового диму. Не переносить! Беручи в руки чергову цигарку – подумайте про здоров’я своєї дружини (чи чоловіка) та своїх діток. Чи варте куріння серйозних проблем із здоров’ям у ваших рідних? Відповідь очевидна!

       Ще один акцент на вузли в щитовидній залозі. Тут профілактики замало! Треба негайно звертатися до лікаря-ендокринолога. Обстежитись з приводу патології щитовидної залози ви можете успішно в нашій лікарні. УЗД обстеження проводять лікарі з УЗД-діагностики Кордон Оксана, Поцілуйко Аліса та Спринчук Тетяна.

      

Здати кров на аналіз для визначення гормонів щитовидної залози вам допоможе медична сестра Людмила Степаненко в кабінеті № 19 поліклініки з 8:00 до 9:30 год. Додаткова інформація стосовно аналізів за телефоном 067-308-13-59.

    Запис на прийом до лікаря-ендокринолога (кабінет №14 поліклініки) за телефоном 066-659-98-82. Проконсультуватись з лікарем-ендокринологом Тетяною Никитюк можна за номером 096-360-43-91.

      Будьте здорові, купайтесь влітку (і не тільки влітку) в морі, дихайте біля моря повітрям, насиченим йодом, насолоджуйтесь сонцем та корисними морепродуктами. А у випадку виникнення проблем – за здоров’ям до нас!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування