A A A K K K
людям із порушенням зору
Іллінецька міська лікарня
За здоров'ям - до нас

Дівоча честь і подружня вірність – генетична основа сімейного життя

Дата: 18.12.2018 15:02
Кількість переглядів: 42

           У наш час в Україні склалася тривожна ситуація щодо стану репродуктивного здоров’я жіночої молоді. Основними причинами існуючої ситуації є відсутність у дівчат-підлітків і молодих жінок необхідних знань про збереження власного здоров’я, і недостатня моральна та психологічна зрілість у сфері між статевих стосунків, неспроможність дорослих надати допомогу та відповісти на запитання, що постають перед кожною дівчиною.

 

 

            Демократизація поглядів на статеву поведінку та сексуальність людини, «еротизація» свідомості та поведінки підлітків через засоби масової інформації, рекламу, сексуально орієнтований асортимент розваг, що пропонується в популярних місцях відпочинку молоді, обумовлюють прискорення початку статевого життя, підвищення захворюваностей на хвороби, що передаються статевим шляхом, ВІЛ/СНІД, ранні вагітності, штучні аборти, примусові шлюби серед молоді віком 16-17 років.

            Однією з причини, що пояснює високу частоту незапланованих вагітностей у підлітків може бути інформація про секс, котру вони одержують із кінофільмів і телевізійних передач. Телевізійні програми, починаючи від популярних серіалів, що транслюються в денні часи, до «гарячих» кінострічок, що займають найбільш вигідний ефірний час, демонструють глядачам чарівних акторок і акторів, які «поринають у постіль» без усяких розмов про можливі наслідки їх любощів (я свідомо не називаю це коханням). Беручи до уваги, що підлітки проводять біля телевізора приблизно 20-25 годин на тиждень, навряд чи варто дивуватись, що  створена модель статевої поведінки виробляє уявлення про секс, як про стиль життя , що не потребує ніякого контролю. Сексуальна активність дівчаток-підлітків має негативні наслідки навіть за відсутності непередбаченої вагітності. Найбільш важливим серед них є небезпека інфекцій, що передаються статевим шляхом, оскільки в разі несвоєчасного виявлення хвороби або її неправильного лікування можливе порушення дітородної функції та погіршення здоров’я. Дані про різке збільшення частоти захворювань, що передаються статевим шляхом, протягом двох останніх десятиліть викликають особливу тривогу через поширення серед підлітків легковажного ставлення: «Зі мною цього не трапиться».

            Наприклад, така інфекція, як папіломавірус людини, що передається статевим шляхом, викликає інфікування плоду, завмерлі вагітності, викидні, а в 90% є причиною виникнення дисплазії шийки матки, яка може перейти в рак. Щоб хоч якось попередити це небезпечне захворювання, вчені розробили вакцини «Гардасил» та «Церварикс», які вводяться до початку статевого життя і запобігають зараженню папіломовірусом. Але ж є набагато ефективніший і простий метод – не мати дошлюбних статевих зв’язків і цей метод є попередження – стовідсотковий.

            Інша сторона дошлюбних зв’язків – телегонія. Кінозавозчики, які виводили нові породи коней, вирішили схрестити коня із зеброю. Досліди не вдались – не відбулося ні одного зачаття. Однак через кілька років після в’язки породистих жеребців і кобил-чистокровок, які кілька років тому побували під зебрами-самцями, раптом почали народжуватись … смугасті лошата. Приголомшений науковий світ назвав це явище телегонією. Чи поширюється воно на людей? Є багато фактів в літературі, коли молода жінка народжувала дитину «ні в матір, ні в отця, а в чорного молодця». Чим більше у жінки дополових сексуальних зв’язків, тим сильніше засмічений ними її хромосомний генетичний ланцюжок, і тим менше в неї шансів народити згодом коханому чоловікові генетично рідних йому дітей. Ось і виходить, що дівоча честь і подружня вірність – генетична основа сімейного щастя. Згідно ст. 30 сімейного кодексу України, особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, повинні повідомляти одна одну про стан свого здоров’я. Для цього вони запрошуються на добровільне медичне обстеження в поліклінічне відділення ЦРЛ. Тут проведуть огляд спеціалісти, направлять на обстеження на інфекції, які передаються статевим шляхом, дадуть потрібні рекомендації. «приховання тяжкої хвороби, а також хвороби, небезпечної для другого подружжя, їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним» - ст. 30 Сімейного кодексу.

 

Людмила САВКОВА,

лікар кабінету

планування сімї.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування