A A A K K K
людям із порушенням зору
Іллінецька міська лікарня
За здоров'ям - до нас

Міжнародний день сім’ї. Планування сім’ї – це відповідальне ставлення до батьківства

Дата: 10.05.2019 09:55
Кількість переглядів: 14

        Міжнародний день сімей відзначається щорічно 15 травня. Цей день був проголошений резолюцією 47/237 Генеральної Асамблеї ООН в 1993 році. Незважаючи на те, що в результаті глобальних трендів і демографічних змін за минулі десятиліття структура сім’ї у всіх країнах світу зазнала суттєвих змін, у більшості країн світу сім’ю, як і раніше вважають базовим осередком суспільства. Міжнародний день сімей надає можливість підкреслити важливість питань, що стосуються сім’ї, і розширивши знання про соціальні, економічні та демографічні процеси, що впливають на сім’ю.

        Обов’язок двох – чоловіка та жінки, попереджати небажану вагітність і готуватись до народження здорової і бажаної дитини.

        Відповідальне ставлення до батьківства необхідне для оздоровлення як самих батьків, так і дітей. Часто починають думати про народження дитини тоді, коли вагітність уже наступила. Вагаються що робити, народжувати чи ні? А потім, народивши цю дитину. Дивуються чому вона хворіє та хто в цьому винен? А винні ви, шановні батьки, від першої думки про те, що дитина небажана, що вона змінить щось у вашому спокійному чи не дуже житті і що можна її позбутись – ось ці думки і заклали перші зародки хвороб вашої дитини. До цього додається і стан здоров’я самих батьків, як жінки так і чоловіка, хронічні інфекції, шкідливі звички.

        Підготовка до вагітності включає обстеження, що дозволяє з’ясувати стан здоров’я батьків, виявити і пролікувати приховані та хронічні інфекції, інші захворювання, які можуть негативно впливати на плід і організм матері. Необхідно включити виключити шкідливий вплив алкоголю, наркотичних речовин і тютюнового диму як мінімум за 3 місяці до зачаття та протягом усієї вагітності. Ще до зачаття дуже важливо провести профілактику дефіциту вітамінів і мікроелементів. Особливо це стосується йоду, фолієвої кислоти й заліза. Нестача цих речовин у харчування майбутніх батьків, особливо матері, може призвести до вад розвитку плоду на таких ранніх термінах вагітності, коли мати може ще й не знати про неї.

        Необхідно сказати, що для того, щоб організм жінки повністю відновився після вагітності та пологів,  необхідно 2 роки. Якщо жінка вагітніє знову до того, як відновить сили після попередньої вагітності, то збільшує ризик передчасного народження дитини, або народження дитини з недостатньою вагою.

        Тому подружня пара повинна вирішувати і питання розумного проміжку між дітьми.

        Чеський психіатр Станіслав Гроф створив свою систему уявлення про те, що «бачить» і переживає маля під час вагітності і пологів.

        Перинатальні психологи вважають, що частка істини в матрицях є, але зациклюватись на них і вважати єдино правильними не можна.

        Отже, що таке матриці і як вони впливають на життя людини?

        Перша матриця охоплює період від зачаття до початку пологів, тобто всю вагітність.

        Найголовніше в цей період: бажана дитина чи ні, чи задоволені батьки її статтю. Наприклад, батьки хотіли хлопчика, а народилась дівчинка. Через це в неї в майбутньому можуть виникнути проблеми з вагітністю і пологами. Інформація закладена в цей час, важлива для самооцінки людини, для відчуття себе в соціумі, для комфортності при спілкуванні з людьми.

        Друга матриця охоплює період переймів. Тут важливо, хто саме розпочав пологи: дитина чи їх простимулювали. Маляті  потрібно надати право самому вирішувати коли з’явитися на світ, тоді в дорослому житті воно легко прийматиме самостійні рішення. Третя матриця охоплює період потуг – проходження через м’які тканини промежини. Це період боротьби і подолання перешкод. Ця матриця відповідає за те, як дитина сприйматиме життєві неприємності. Гроф вважає, що стимулювання пологів і штучне знеболення не дає дитині трудитися самій, тому вона не зможе самостійно виходити з кризових ситуацій.

        Четверта матриця – те, як світ приймає дитину. Випробування закінчились, дитина народилась і, якщо її добре приймуть, то вона пізнає відчуття волі. Якщо немовля одразу після появи на світ поклали мамі на живіт, приклали до грудей, не перерізали якийсь час пуповину  (дозволили їй вільно пульсувати), не розлучили з мамою, у нього сформується позитивне враження від цього світу. Якщо за медичними показниками лікарям довелось втрутитись в природній процес пологів, мамі в жодному разі не можна звинувачувати себе в тому, що вона чогось не додала дитині. Психологи вважають, що до 6 років зробити це цілком реально: любов’ю, добротою і спілкуванням.

        Всім цим вищеописаним матрицям відповідає сьогодні робота пологових будинків. Наш район працює в статусі «Лікарня доброзичлива до дитини».

        Проводяться заняття з подружніми парами в «Школі відповідального батьківства» для підготовки до партнерських пологів (коли батько не сторонній спостерігач, а активний учасник народження дитини), ведуться партнерські пологи в індивідуальних пологових залах, дитина викладається при народженні на груди матері, пропагується грудне вигодовування, спільне перебування матері та дитини в післяпологових палатах.

        Але тільки медичні працівники, без відповідального ставлення самих людей до свого здоров’я та до здоров’я і щастя своїх майбутніх дітей, не зроблять цього. Тому ми запрошуємо вас до відповідального ставлення до батьківства. І тоді ваші бажані малята будуть здорові та приноситимуть вам тільки щастя.

Людмила Савкова

лікар кабінету планування сім’ї

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування