A A A K K K
людям із порушенням зору
Іллінецька міська лікарня
За здоров'ям - до нас

Коронавірус. Погляд інфекціоніста

Дата: 30.10.2021 22:49
Кількість переглядів: 13

Цього тижня ми поспілкувались з лікарем-інфекціоністом Іллінецької міської лікарні Михайлом Петровичем Кобцем, який вже майже 40 років співіснує з інфекційними хворобами, які, на його думку, дуже тісно пов’язані з рівнем санітарної культури населення. 

В ході розмови Михайло Петрович розповів, що перші лікарні, які почали з’являтись у світі в XIX сторіччі були створені у вигляді бараків саме з метою надання медичної допомоги інфекційним хворим, їх ізоляції та лікування. На той час було дуже багато інфекційних хвороб, які досить часто у пандемії світового масштабу.

Проте, у XX сторіччі, разом зі зростанням культури населення та появою вакцинації кількість інфекційних хвороб поволі почала скорочуватись. За оцінкою ВООЗ, тільки в ХХ сторіччі від однієї найстрашніших інфекційних хвороб – натуральної віспи померло 300 мільйонів людей. До цього впродовж багатьох століть вона викликала смертоносні епідемії в усьому світі. Саме проти вірусу натуральної віспи була створена перша у світі вакцина. Це історія, яку вчителі біології розповідають у школі й вчиняють дуже правильно.

Мусимо констатувати, що зараз, в ХХІ сторіччі ми знову повертаємось від інфекційних хвороб. З чим пов’язано?

На думку лікаря, це пов’язано з тим, що люди стали більш мобільними, більше контактують один з одним, а світ глобалізується. Часто, різні хвороби ми завозимо з-за кордону. Не рідко разом з циклонами, антициклонами, зі зміною клімату, відсутністю морозів, високою вологістю різноманітні інфекції поширюються значно стрімкіше.

 

Михайло Петрович зауважує, що змінилась й структура інфекційних захворювань. Якщо раніше переважали бактеріальні інфекції: тифи, сальмонельоз, дизентерія, вірусні гепатити типу А, які передавались через  низьку культуру населення (немиті руки, брудний посуд, неправильно оброблені молочні продукти, брудна вода), то зараз переважно збудниками інфекційних хвороб є віруси та умовно патогенні (умовно заразні) мікроорганізми, які передаються переважно повітряно-крапельним шляхом.

Так, з початку коронавірусної пандемії в Україні зафіксовано майже 3 млн випадків. При цьому одужало майже 2,5 млн, а померло понад 66 тис українців.  Як відомо коронавірусна інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Особливістю цього вірусу є те, що він має властивість швидко розповсюджуватись і миттєво мутувати (видозмінюватись), спричиняючи велику кількість ускладнень – особливо на тлі супутніх хронічних захворювань: цукровий діабет, ішемічна та гіпертонічна хвороба серця, ожиріння.

Питання лікареві:

Чи потрібно носити маску?

Однозначно потрібно! Особливо в громадських місцях! Окрім того, маски потрібно регулярно змінювати, а тканинні регулярно прати.

Чи потрібно регулярно мити руки?

Так, звичайно! Жодної хвороби від частого миття рук не існує. Виключенням можуть стати хронічні захворювання шкіри або алергічна реакція у зв’язку з надмірно хлорованою водою, або якщо не правильно підібране мило або миючий засіб (дезінфекційний). Якщо турбує сухість шкіри, то завжди можна підібрати зволожуючий крем для рук.

Чи потрібно вакцинуватись?

Однозначно потрібно! Лікар вакцинований ще навесні цього року вакциною Астра Зенека, і навмисно не обирав серед інших вакцин.

Які категорії людей є найбільш вразливими до коронавірусної інфекції?

Найбільш вразливими є люди з надмірною вагою тіла, оскільки як правило більшість з них хворіють на цукровий діабет, гіпертонічну хворобу та інші серцево-судинні захворювання. Інколи навіть не підозрюючи це.

***

У зв’язку з цим, Михайло Петрович рекомендує в цілях профілактики щороку здавати кров на аналізи: цукор, холестерин та густину; бути оптимістом, оскільки усі інфекційні хвороби мають свій початок та свій кінець...

Якщо потребуватимете консультації лікаря, телефонуйте за його особистими номерами телефонів 098 546 64 46 або 099 546 64 46. Нагадуємо, що прийом здійснюється у Кабінетах №18 та №45 з 9-00 до 15-00 год. Попередній запис на прийом здійснюється за номером телефону, який вже добре знаєте 066 659 98 82.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування