A A A K K K
людям із порушенням зору
Іллінецька міська лікарня
За здоров'ям - до нас

Міжнародний день псоріазу

Дата: 07.11.2018 09:56
Кількість переглядів: 10

            З 2014 року за ініціативи Міжнародної федерації асоціацій псоріазу  (IFPA)  відзначають всесвітній день псоріазу  (29-31 жовтня ). Псоріаз – це  пожиттєвий  стан, але  його прояви можливо повністю контролювати.

            Україна першою з країн  колишнього Радянського Союзу у 2009 р. приєдналась до цієї  ініціативи. У   цей   день  у  47 країнах світу проводять різноманітні акції  і соціальні заходи  для  привернення  уваги  громадськості  до  проблеми захворювання. За даними Міжнародної Федерації Псоріатичних   асоціацій в світі нараховується 125 млн. людей хворих на псоріаз, в Україні за даними Української  Асоціації  Псоріазу  приблизно 1,5 млн. хворих. Питома вага  псоріазу  в загальній структурі  захворювань  шкіри  становить 7-10%. Псоріаз набуває поширення  у всіх  широтах земної кулі .На нього  хворіють і жінки, і чоловіки, однак  у чоловіків  це  захворювання  спостерігається  на 60-65 % частіше .   

            Поліетіологічна  природа  виникнення  псоріазу. Серед  основних  причин це стрес, спосіб життя, роботи і відпочинку, харчування, шкідливі звички  і звичайно важливу роль відіграє спадковість.

            Шкіра у  людей  з псоріазом, особливо  в період загострення має суттєво змінені  фізико-хімічні  характеристики, внаслідок  чого порушується  бар’єрна функція  шкіри і  збільшується втрата води  через  шкіру. Внаслідок чого шкіра стає схильною до пересихання  та розтріскування .

            Для  запобігання розвитку псоріазу та з  метою попередження  загострень (рецидивів) потрібно:

- вести  здоровий  спосіб життя  і  відпочинку;

- відмовитись від шкідливих звичок;

- правильне, збалансоване  харчування  зі значною  долею  в раціоні рослинної  їжі – до 50%;

- значне  обмеження солодощів, прянощів, смаженого, копченого, маринованого.

            Догляд  за шкірою хворих  псоріазом.

            Під час  миття намагайтесь  не терти  і не  розтягувати шкіру, температура води  повинна бути не більше 37-39 С. Мило слід використовувати  з нейтральним  PH  гіпоалергенне  і без ароматизаторів. Віддавати   перевагу   кремам  або гелям  для миття чутливої  шкіри. Сушити  шкіру  потрібно  дуже  обережно, злегка  притискаючи  тканину до тіла.

            Для лікування псоріазу застосовуються місцево мазі, креми з вмістом речовин, що вбирають і утримують воду, перешкоджають дегідратації шкіри, а також з вмістом антисептиків.

            День псоріазу  проводиться  для  привернення  уваги населення, медичної спільноти  та влади до проблем людей, хворих на псоріаз, з метою їх вирішення.

 

 

                                                                                  Дерматовенеролог

  Іллінецького району

Я. П. Стецюк

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування